Вишновка домашна

Вишновка

news-1-1321357888

Здравейте!

Вишновка домашна е „живо“ питие, заредено с добра енергия. Направено от натурални продукти, то „живее“ и променя вкуса си. За всяка бутилка Вишновка от 700 мл. са използвани повече от 1 кг. вишни.

Материалите и съставките, необходими за производството на Вишновка домашна, са български. Вишните, захарта, бутилките – всички те са произведени в Пловдивския регион, за да се превърнат в първокласен продукт по стара семейна рецепта от 1901 г.

Традиционно Вишновка домашна се прави ръчно. Всички процеси – от бране на плода, махане на дръжките и листата, измиване и прибавяне на необходимите съставки до бутилиране, етикиране и опаковане – се правят на ръка. Резултатът е отличен вкус, заслужил одобрението на ресторантьори, сомелиери, хотелиери и, разбира се, на крайните потребители.

В момента е налична лимитирана серия от 5700 бутилки, реколта 2014 г..

История

И до днес е жива традицията да се прави домашна вишновка! От стари времена семействата заливат вишни и захар със силна ракия. Някои рецепти предполагат ферментиране на вишните със захарта и след това заливане с ракия, а други – по-къс или никакъв процес на ферментация. При всички случаи питието е готово след няколко седмици. Възможни са и различни добавки за вкус – като билки или подправки, така и листа от вишни.
.
Открихме, че нашата семейна рецепта на рода Стойнови е много стара и много различна от всички други, които сме видели или за които сме чули. Тя е наследство от нашите баби и дядовци, които правели вкусна вишновка от вишните в двора на ул. Миджур в гр.София. С нея гощавали приятели, правели сладшики, празнували и подслаждали насторението си, подарявали я на близки хора – случаи, в които вишновката се използва и днес.
.
Преди повече от 100 години много народи правели вишновка по различни рецепти и с различни имена. Вишновка или ликьор от вишни правят в България, в Гърция, в Сърбия, в Румъния, в Хърватия, в Унгария, в Полша и др.

news3

news2

Как се прави

Вишновка домашна се прави по стара семейна рецепта на рода Стойнови от 1901 г. Според традицията, и днес питието се прави ръчно – от брането на плодовете до бутилирането и етикетирането. Процесът е трудоемък и бавен и преполага продукция в малки количества.
.
Основната суровина за производството на Вишновка домашна са пресните вишни. Престояли, замразени или преработени плодове са недопустими като съставки! За производството на всяка бутилка Вишновка домашна са използвани повече от 1 кг. вишни, които са специално обработени и притежават сертификат от биоферма. По този начин запазваме рецептата на рода Стойнови и правим най-автентичната и най-качествената вишновка.

.
Вишните, както повечето плодове (гроздето например), се отличават в своите качества всяка година. Това е една от причините за малката разлика във вкуса на Вишновка домашна от различните години. Другата причина е ръчният труд. Затова една реколта Вишновка може да е малко по-сладка или по-ароматна от друга.
.
Вишновка домашна съдържа само естествени съставки, без консерванти. Тя разчита на плодовата  захар и на алкохола да запазят нейните качества. Въпреки това тя е “жива” и променя вкуса си. Веднъж отворена, Вишновката започва да се променя в бутилката. Сипана в чаша, тя променя аромата и вкуса си минута след минута, час по час.
.
Вишновка домашна не се произвежда, тя се прави по стара семейна рецепта с автентични, натурални съставки, примесени с любов и добра енергия.