Вишновка домашна

История

news3

И до днес е жива традицията да се прави домашна вишновка! От стари времена семействата заливат вишни и захар със силна ракия. Някои рецепти предполагат ферментиране на вишните със захарта и след това заливане с ракия, а други – по-къс или никакъв процес на ферментация. При всички случаи питието е готово след няколко седмици. Възможни са и различни добавки за вкус – като билки или подправки, така и листа от вишни.
.
Открихме, че нашата семейна рецепта на рода Стойнови е много стара и много различна от всички други, които сме видели или за които сме чули. Тя е наследство от нашите баби и дядовци, които правели вкусна вишновка от вишните в двора на ул. Миджур в гр.София. С нея гощавали приятели, правели сладшики, празнували и подслаждали насторението си, подарявали я на близки хора – случаи, в които вишновката се използва и днес.
.
Преди повече от 100 години много народи правели вишновка по различни рецепти и с различни имена. Вишновка или ликьор от вишни правят в България, в Гърция, в Сърбия, в Румъния, в Хърватия, в Унгария, в Полша и др.