Вишновка домашна

Тест – пиете ли хубава вишновка? Проверете!

Купена или домашна, вишновката трябва да отговаря на няколко теста за качество:

.

Цвят – първото нещо, което прави впечатление, е цвета на всяка напитка. Качествената вишновка или ликьор от вишни са с тъмночервен цвят.

.

Бистрота – след цвета е важно да няма никакви плуващи песъчинки, плодови остатъци или други елементи. Ако питието, което проверявате, е прекалено тъмно, погледнете през него към слънцето или през лампа. Ако все пак не можете да видите, разклатете го добре, отсипете малко от него в чаша и опитайте да погледнете през нея.

.

Аромат и вкус  – ароматът  и вкусът на всяка вишновка трябва да са вишневи – в противен случай пиете друго питие.

.

Сладост – различните хора обичат различно количество сладост. Основното при дегустиране на вишновка е като отпиете от нея, първото усещане да не е на сладост и сладкото да не е последното в послевкуса. Сладостта трябва да стои на заден фон през цялото време и да не се натрапва, а само да помага на вишните във вкуса и аромата.

.

Чашата на другия ден

Много пъти е трудно да различим кое е направено от естествени продукти и кое не. За да проверите дали вишновката/ликьорът, който имате, е направен от пресни вишни или от преработени, просто оставете чашата, в която пихте тази вечер, до сутринта, без да я миете. На другия ден просто я помиришете. Ако вложените в питието вишни са с добро качество и в достатъчно количество, то ароматът трябва още да стои в чашата. Ако в чашата Ви е имало Вишновка домашна, тя трябва да лепне и да има все още ясно изразен аромат.